İçeriğe geç

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Yaşlanmayla birlikte hasta üst göz kapaklarının “ağır” olduğunu fark edebilir. Bu, kaşın aşağı düşmesinden, üst göz kapağı derisi ve yağ dokusu fazlalığından veya her ikisinden kaynaklanabilir. Üst blefaroplasti veya göz kapağı kaldırma, kaşı yukarı kaldıran kaş kaldırmadan farklıdır. Bu işlemler bazen birlikte yapılabilir.

Üst blefaroplasti geçirme nedenleri tamamen kozmetik (yaşlanma görünümünü azaltmak için), fonksiyonel (cilt sarkması nedeniyle görme engelini azaltmak için) veya her ikisi olabilir. Fonksiyonel üst blefaroplasti, fazla kapak dokusunun neden olduğu görme tıkanıklığını iyileştirmek için üst göz kapağının küçültülmesini içerir. Hastalarımız yaşlı bir görünüme neden olan sarkık deri ile ilgili estetik kaygılarla kozmetik üst blefaroplasti istemektedir. Ek olarak, üst göz kapağında herhangi bir pitozis (yani göz kapağı kenarının çok aşağıda olması ve göz bebeğini örtmesi) sorunu da olabilmektedir. Bu durum üst göz kapağı kaslarının zayıf çalışmasından kaynaklanır ve gerektiğinde üst blefaroplasti ameliyatında yapılan ek girişim ile düzeltilebilmektedir.

Glokom veya kuru göz gibi göz hastalığı olan hastalar özel durumlar dışında göz kapağı ameliyatına aday değildir.

İşlem lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Fazlalık deri ve az miktarda orbicularis oculi (göz kapağını kapatan kas) çıkarılır. Yağ ise kapaktaki fazlalığa göre korunur veya kozmetiğe uygun olarak az miktarda çıkarılabilir. İşlem tamamlandığında göz kapağı dikişlerle, izler göz kapağı kıvrımında olacak şekilde kapatılmaktadır.

Tipik olarak, hastaların 10 ila 14 gün boyunca göz çevresinde hafif morluk veya şişlik olabilir. Bazı cerrahlar 2 ila 3 hafta makyajdan kaçınmayı önerebilir. Gözlükler hemen takılabilir, ancak cerrahların tercihlerine bağlı olarak hastalara birkaç hafta kontakt lens kullanmamaları talimatı verilebilir.

Blefaroplasti komplikasyonları nispeten nadirdir. Dikkate alınması gereken birincil konu, üst göz kapağı derisinin çok fazla alınması ve bunun sonucunda gözün kapanmasında güçlük yaşanmasıdır. Bu da kronik göz kuruluğu sorunlarına neden olabilir ve korneada yaralanma riski oluşturabilir. Diğer komplikasyonlar arasında göz kapağı pitozu (levator kaslarının yaralanması nedeniyle), göz kapaklarının asimetrisi veya son derece nadir görülen körlük sayılabilir. Bu nedenle bu ameliyatların deneyimli plastik cerrahi hekimlerince yapılması komplikasyon riskinin azaltılmasında önemlidir.